Heavy Metal heeft zijn wortels liggen in de blues/rock muziek van de jaren 60 en 70. Bands als Led Zeppelin en Deep Purple worden doorgaans gezien als vaandeldragers, maar de band die voornamelijk bekent staat als de vader van de Heavy Metal is de Britse band Black Sabbath.

De eerste EP van Black Sabbath, simpelweg genaamd “Black Sabbath” en uitgebracht in 1970, was iets wat de wereld nog nooit eerder gehoord had. Laag, duister, langzaam en vol met lugubere teksten. Waar bands als Led Zeppelin en Deep Purple de focus meer leken te leggen op het creëren van een zo’n bombastisch-mogelijke sound, nam Black Sabbath juist een stap terug. De duistere atmosfeer rondom deze EP vormde de basis van wat uiteindelijk bekend zou worden als Heavy Metal.

Het ongeluk

Het verhaal achter deze merkwaardige sound begint bij een ongeluk wat gitarist Tony Iommi overkwam toen hij in een staalfabriek werkte. Door dit ongeluk verloor hij de toppen van de middel- en ringvinger van zijn rechterhand. Als linkshandige waren deze vingers onmisbaar bij het bespelen van de gitaar. Van zijn dokter had hij te horen gekregen dat hij nooit meer gitaar zou kunnen spelen. Ionni weigerde dat te accepteren en op de bank te gaan zitten om basketball streaming te kijken.

Door het dragen van zelfgemaakte vingerhoedjes wist hij zijn middel- en ringvinger weer op juiste lengte te krijgen, maar de pijn die hij voelde bij het bespelen van zijn instrument was alsnog ondragelijk. Zijn oplossing hiervoor was simpel; hij besloot zijn gitaar simpelweg een heel stuk lager te stemmen waardoor de snaren een stuk losser zaten en dus makkelijker aanvoelden op zijn beschadigde vingers.

En zo was het definiërende geluid van de Heavy Metal geboren. Alhoewel Tony Iommi van oorsprong een bluesgitarist was, zorgde een onverwacht ongeluk ervoor dat hij veel meer werdt dan dat; de grondlegger van een geheel nieuw genre. Toeval mocht het hebben dat metalmuziek begon met een ongeluk in een metaalfabriek.