Met welke instrumenten speel je metal

Als je zoals ik, de schrijver van dit artikel, dol bent op metal, dan weet je misschien al exact hoe deze soort muziek gemaakt wordt. Maar misschien heb je geen flauw idee. Ik kan zelf bijvoorbeeld nog geen viool van een basgitaar onderscheiden. De hoogste tijd voor mij, en misschien ook voor jou, om even na te gaan welke instrumenten er bij heavy metal worden gebruikt en hoe.

Elektrische gitaren

De meeste metalbands hebben twee gitaristen. De ene is de lead gitaarspeler en de andere speelt de rhythm gitaar. De eerste artiest speelt solo’s, en de belangrijkste instrumentale melodieën van de songs. De tweede gitarist speelt de riffs (de snelle, herhaalde serie tonen die de basis van de song vormt), en de power chords (de melodische intervallen). Soms is er nog een derde gitarist, die gespecialiseerd is in shredding (complexe, razendsnelle passages). Shredding wordt wel gezien als het “klassieke” heavy metalgeluid. We vinden deze riedeltjes terug in onder andere reclames, in android and iphone unibet casino apps tot in videospellen – als iets “metal” gemaakt moet worden, is daar de shred gitaar.

Basgitaar

De basspeler speelt de zware baslijnen die op de achtergrond van de songs liggen. Daarmee speelt hij in feite samen met de gitaristen. De zware, dreunende geluiden van de basgitaar zijn één van de belangrijkste redenen dat heavy metal zwaar en/of duister klinkt.

Keyboards

Sinds het einde van de jaren ’80 worden keyboards gebruikt om extra instrumenten of melodieuze passages in metalsongs aan te brengen. Keyboards kunnen gebruikt worden voor pianospel, maar ze kunnen ook zwaar vervormde elektronische klanken produceren, of gebruikt worden voor atmosferisch achtergrondgeluid. Als het gebruik van andere instrumenten dan de piano gewenst is, kiezen de meeste artiesten ervoor om daarvoor echte instrumenten te gebruiken.

Drums

De drumkit voor metalmuziek is afgestemd om zware diepe geluiden te kunnen produceren en agressief te kunnen spelen. Als metaldrummer moet je in staat zijn lang en snel te spelen en razendsnel van spel te wisselen. De drumkit bestaat over het algemeen uit cimbalen (waaronder de hi-hat), een bassdrum, een snaredrum en toms. Er worden ook double bass drums, extra toms en cimbalen en speciale slaginstrumenten zoals een gong en octobans aan de set toegevoegd.

Clean vocals

Clean vocals, “normaal” gezang van de zanger(es), is zang zoals de meeste niet-metalfans dat herkennen. Zangstemmen binnen de metal variëren van sopraan tot bas. Er zijn meestal één of twee zangers – veel frontmannen en -vrouwen combineren hun cleane zang met een taak als lead guitarist.

Grunts

Als je van heavy metal houdt weet je wat een grunt is. Het oer-geluid dat uit een diepere dimensie van de zanger lijkt te komen, een soort mengsel van een rochel en een schreeuw, en soms nauwelijks te verstaan is. Goede grunters laten het geluid uit hun buik komen. Daar zit het middenrif, dat voldoende sterk kan trillen om een intense toon te produceren. Je kan ook vanuit je stembanden grunten, maar op termijn kunnen die daar zware schade van oplopen.

Andere instrumenten

Bij metal worden bij tijd en wijle extra instrumenten aan de set toegevoegd. Denk aan viool, cello en zelfs de doedelzak. Folk- en melodische metal bands gebruiken vaak ouderwetse instrumenten, zoals harpen, berktrompetten en fluiten, maar metal zou metal niet zijn als er af en toe geen belachelijke experimenten werden ondernomen. Diverse metalbands hebben al de geluiden van hamers, schedels en kettingzagen in hun muziek gebruikt.