Progressive metal
Progressive metal is één van de meest interessante genres binnen de heavy metal muziek. Er is volop ruimte voor experimenten, ongewone instrumentatie en crossovers met andere genres. Zo kun je in een progressive metal-compositie synthesizers, koorzang, folkinstrumenten en zelfs stukjes jazz aantreffen. “Progressive” betekent hier dus niet per se dat dit de toekomst van metal is, maar eerder de bereidheid om nieuwe geluiden en composities uit te proberen. De artiesten laten zich daarbij niet tegenhouden door verwachtingen die sommige fans uit de metal wereld aan de muziek stellen.
Of een band onder de noemer progressieve metal geschikt mag worden, is niet altijd duidelijk. Ook heavy- en black metal bands en andere artiesten maken steeds vaker gebruik van onconventionele songstructuren en instrumenten. In dit artikel bespreken we een aantal bands die we tot het genre kunnen rekenen.
Dream Theater
Deze band bestaat al sinds 1985 en heeft tot nu toe 14 studio albums uitgebracht. De band gebruikt distorted gitaren en traditionele riffing, Maar het was één van de eerste bands die sterke melodieën, zoals je die binnen de popmuziek of traditionele rock vindt, in de muziek verwerkte. Symfonische elementen en klassieke instrumenten zijn daarbij belangrijke onderdelen.
Tiamat
Deze band dateert uit 1987 en is opgericht door de Zweed Johan Edmund. In zijn lange carrière heeft de band verschillende genres uitgeprobeerd. De thematiek is vaak bovennatuurlijk. Edwin bespreekt occulte theologie en zijn eigen ervaringen met drugs. Het album Wildhoney uit 1984 bevat psychedelische invloeden en ambient sfeerstukken. Hierna verloor Tiamat zijn progressieve invloeden niet, maar het geluid focuste zich wel meer op gothic en death metal.
Moonsorrow
Deze Finse band is in 1995 opgericht. De duistere en vaak agressieve muziek is beïnvloed door black metal en folk metal. De thematiek is vaak het oude heidendom, waar de band zich sterk mee associeert. Maar ook seculaire onderwerpen, zoals eenzaamheid en vervreemding, komen aan bod. Moonsorrow verwerkt zowel folkinstrumenten als natuurgeluiden in zijn tracks.
Agalloch
Een band uit de USA die inmiddels ter ziele is. Zeer sterk beïnvloed door folkmuziek, en sommige nummers van de band zijn eerder als neofolk dan als metal te classificeren. Vooral de laatste albums van Agalloch zijn echter steviger en hebben een duidelijke metal-esthetiek. Maar sterke melodieën en akoestisch gitaarwerk, net als ambiente soundscapes, vinden we op alle albums terug. Agalloch behandelt heidendom, de natuur, en de seizoenen.
Therion
Deze band begon in 1987 als heavy metal-project, maar heeft in de laatste 10 jaar van zijn lange geschiedenis consistent koorzang en klassieke composities in zijn (nog steeds stevige) muziek verwerkt. Frontman Christopher Johnsson is buitengewoon geïnteresseerd in religie, en bijna elke song gaat over mythen of occultisme. Bijvoorbeeld het album Secret Of The Runes, dat alle werelden uit het Noorse heidendom behandeld in zijn tracks. Een uitzondering is het album Les Fleurs du Mal, dat bestaat uit metal-covers van bekende Franse popliederen.