Waar komt de term heavy metal vandaan

Het is best lastig om een eenduidig antwoord op bovenstaande vraag te geven. De precieze oorsprong van de term heavy metal is namelijk erg lastig achterhalen. Velen vermoeden echter dat de term zijn oorsprong vindt in de staalindustrie van Engeland, en om dan precies te zijn in Birmingham. In deze stad zijn namelijk vele grote staalfabrieken gevestigd, waar in de twintigste eeuw enorme aantallen mensen werkzaam waren voor deze fabrieken. In die tijd was het leven erg zwaar, het werk was rauw en hard en de omstandigheden binnen en buiten de fabrieken waren op zijn zachtst gezegd niet voor watjes.

Muzikant als beroep

Een aantal van deze staalfabrieken produceerden staal met daarin zware metalen verwerkt. Vertaald naar de Engelse taal kom je hier dus al op de term “heavy metal” uit. De grote aantallen metaalarbeiders maakten in hun vrije tijd een bepaald soort muziek om hun zinnen te verzetten. Iets dat begon als hobby groeide echter voor sommigen uit tot een succesverhaal, waarmee ze uiteindelijk als professioneel muzikant hun inkomen wisten te verdienen. Het is een aantal heavy metal bands uit de jaren ’70 van de twintigste eeuw dan ook gelukt om door te breken voor het grotere publiek.

Born to be Wild

Een andere theorie over de term heavy metal vindt zijn oorsprong in het nummer ‘Born to be Wild’ van Steppenwof. Dit nummer bereikte een nummer 2 positie in de Amerikaanse hitlijsten van juni 1968. Algemeen gedacht wordt dat vanaf deze periode de term “heavy metal” voor het eerst in gebruik werd genomen. In de songtekst van het nummer ‘Born to be Wild’ wordt namelijk gezongen over “heavy metal thunder”. Maar waarom werd deze term overgenomen en gebruikt voor een compleet muziekgenre?

Professor sociologie Deena Weinstein wilde hierover het fijne weten, en schreef de tekstschrijver van het nummer, Mars Bonfire, een brief met de vraag of hij wist hoe dit precies zat. Hij kon Weinstein hier helaas niet bij helpen, maar wist haar wel te vertellen hoe hij de term “heavy metal thunder” bedacht had. Dit was namelijk om de ervaring van het besturen van een motor of auto op een ruwe woestijn weg vast te leggen. Terwijl Bonfire het lied schreef herinnerde hij zich een specifiek moment uit zijn eigen leven, en de term voelde voor hem als de exacte omschrijving van het geluid en immense kracht van een auto of motor onder je. Pas nadien realiseerde Bonfire zich dat hij de term nog kende uit de lessen natuurkunde uit zijn schooltijd. Het is namelijk een gedeelte uit het Periodiek Systeem van Mendelejev, waarin de elementen met een hoog atoomgewicht worden omschreven.

Naked Lunch

Er is nog een bron welke wordt genoemd als het gaat om de oorsprong van de term heavy metal, en dat is namelijk de apocalyptische roman van William Burroughs. In de Naked Lunch gebruikte Burroughs de term namelijk als synoniem voor martelingen. Deena Weinstein las hierop de roman twee keer volledig, maar kon de term echter nergens terugvinden. Wat wel nog naar voren kwam is dat heavy metal wellicht een metafoor was voor de drug heroïne, maar dit is een erg vergezocht verhaal.