Interessante gothic metal bands

Gothic metal is een combinatie van heavy metal met elementen van de gothic esthetiek. Denk aan een focus op onbereikbare liefde, vergankelijkheid, zielenpijn, een afkeer van religie en andere duistere onderwerpen. Afhankelijk van de artiest is de thematiek romantisch tot zeer depressief.

Gothic metal ontstond in de jaren ’90 en was vooral rond de eeuwwisseling populair. Verschillende artiesten uit die tijd hebben naam gemaakt doordat hun clips ook op mainstream zenders zoals MTV en op de radio werden gedraaid. Dat leidde tot een hype en grote bloei van de gothic cultuur.

Sindsdien is deze subcultuur, en daarmee ook de muziek, deels terug underground gegaan. Maar deze bijzondere muzieksoort, die zich kenmerkt door de afwisseling van extreme schoonheid en verlangen naar de duisternis, is een keertje luisteren meer dan waard. We bespreken een aantal bekende en waardevolle gothic metal artiesten van toen en nu.

Theatre of Tragedy

Deze band is afkomstig uit Noorwegen en bestaat inmiddels niet meer. Theatre of Tragedy kenmerkte zich door de afwisseling van vrouwelijke Soprano-zang van zangeres Liv Kristine, en een sombere mannelijke zangstem en het zogenoemde grunten. De eerste paar albums, waaronder het commercieel succesvolle Aegis, bevatten romantische, poëtische lyrics in het Engels, met religieuze en mythologische thema’s. Na het uitbrengen van Aegis ontwikkelde Theatre of Tragedy meer popachtige en elektronische sounds, die door veel fans maar matig gewaardeerd werden.

Within Temptation

Within Temptation is een Nederlandse band die nog steeds erg actief en populair is. Ze waren in ons land de voortrekkers voor de symphonic gothic metal. De band rond zangeres Sharon den Adel brengt epische liederen met een krachtige vrouwenstem en stevig gitaarwerk.

Evanescence

Evanescence is, in tegenstelling tot de meeste gothic metal groepen, geen Europese maar een Amerikaanse band. Het debuutalbum Fallen was waarschijnlijk een van de eerste gothic metal albums die in de Amerikaanse mainstream media te horen was. Ook in Europa was het album, met hits als Bring me to life en Going under succesvol. De opvolger The Open Door viel tegen. In de jaren 2010 beleefde Evanescence een comeback, en bewees de band dat het een act is om serieus te nemen.

Ava Inferi

Dit is een project van de Noorse gitarist Rune Eriksen, bekend van de bekende heavy metal band Mayhem. De duistere en symfonische liederen bevatten lyrics in het Portugees, en de stijl van de band is ook sterk invloed beïnvloed door de Portugese fado. Na het uitbrengen van het album Onyx in 2011 hield deze interessante band op te bestaan.

Chalice

Chalice was een Australische band uit Adelaide, en de belangrijkste gothic act uit dat land. Zangeres Shiralee Morgan leende haar krachtige, kenmerkende stem aan de opzwepende en intense liederen van de drie albums. De muziek van Chalice is rijk voorzien van keyboardgeluid, fluitspel en andere onconventionele geluiden. De band wist zo bij tijd en wijle zelfs een opbeurende sfeer neer te zetten.

Draconian

Draconian is een band uit Zweden die al een aantal jaar meegaat, en nog steeds aan de weg timmert. De zeer depressieve subject-matter wordt ondersteund door uiterst zware en duistere grunts en etherisch vrouwengezang. Het tweede album Arcane Rain Fell wordt als echte klassieker binnen het genre beschouwd.